niedziela, 30 marca 2008

Szanujmy tradycje w zywieniu

Wszelkie ulepszacze i konserwanty produktow spozywczych ciesza oko i dodaja apetytu. Jednak -napewno nawet nie zdajemy sobie sprawe z tego- wczesniej czy pozniej da sie we znaki w wielu chorobach, ktorych mozna bylo uniknac. Do nich tez naleza choroby nowotworowe. Warto wiec powrocic przynajmniej w czesci do starych , sprawdzonych- naturalnych produktow i pokarmow.
Pan Marek Mroz uzasadnil, ze jest takich DZIEWIEC CODOWNYCH produktow, ktore nie zawieraja konserantow i sa korzystne dla zdrowia. Postaram sie w tym poscie zwrocic na nie uwage.
Sa to: olej lniany, cukier trzcinowy, pestki dyni, orkisz, ocet jablkowy, soja, zielona herbata, czerwona herbata i grejpfruty.

Olej Lniany : Linseed oil : (English)
zawiera potrzebny nam kwas Omega-3. Jest latwo przyswajalny przez przewod pokarmowy, wspiera leczenie choroby wrzodowej zoladka i innych chorob jelita grubego. Ma tez korzystny wplyw na wlosy, skore i paznokcie. Jest wykorzystywany w kosmetyce.

Pestki Dyni : Cucurbita Maxima: (English)
Od dawna uzywa sie swiezych pestek dyni do likwidacji pasozytow przewodu pokarmowego, a suszonych w leczeniu prostaty..Pomagaja tez w walce z wypadaniem wlosow i tradzikiem. Jest jadalny zarowno miaz jak i pestki. Sa stosowane wleczeniu i profilaktyce stanow zapalnych skory i blon sluzowych oraz profilaktyce przeciwmiazdzycowej.

Orkisz : Spelt : (English)


Cukier Trzcinowy :
Nadaje sie idealnie do slodzenia kawy i herbaty,oraz przyrzadzania napojow i ciast, do salatek, dzemow, likierow, ciemnych sosow a nawet peklowania mies. Jest wykorzystywany w leczeniu astmy, trudno gojace sie rany i oparzenia a takze zapalenia i przeziebienia z goraczka.


c.d.n.

2 komentarze:

  1. I appreciate so much your comments on my blog! Would like to be able to understand Polish to be able to comment also on your fantastic blogs, but...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Pani Mario :)
    Siemię lniane mielę krótko ,
    w młynku i zalewam ciepłą wodą i
    piję ...sezonowo jak intuicja daje mi znak :)
    Pestki dyni też lubię :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń