sobota, 25 sierpnia 2007

JABLKA - LEKIEM NA WSZYSTKO !

Jablka -najlepszym lekarstwem na wszystko!

Jablonie rosly w Europie juz w epoce kamiennej. Wzmiankowane sa juz w Biblii oraz w mitologii greckiej. O ich zbawiennym wplywie na nasze zdrowie pisal juz Hipokrates (v-Iv w.p.n.e.), a nadworny lekarz cesarzy rzymskich Galen (II w.n.e.) zalecal wino jablkowe jako cudowne lekarstwo na wszystkie dolegliwosci. Jablonie uprawiano w dawnej Polsce, a ich slady znaleziono w Biskupinie. Niegdys, 3 lutego w dzien sw, Blazeja, patrona od bolu gardla, swiecono w kosciolach jablka, ktore potem spozywali i ludzie i zwierzeta. Jablka sa prawdziwa bomba korzystnych dla naszego zdrowia substancji.

W jednym owocu jest ich okolo 300. Jablka zawieraja witaminy A,B,C, a takze zelazo, wapn, potas, fosfor, miedz, cynk, kobalt, nikiel, molibden i mangan.
Jedzenie jablek zaleca sie przy niedokrwistosci, awitaminozach, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Sole zawarte w owocach korzystnie wplywaja na prace serca i nerek. Surowe tarte jablka sa skutecznym srodkiem na zaparcia, natomiast pieczone podaje sie przy biegunkach. Pektyny zawarte w jablkach utrzymuja staly poziom cholesterolu, przyspieszaja gojenie sie ran. Wedlug najnowszych badan substancje zawarte w jablkach zapobiegaja rowniez chorobom nowotworowym. Jedzenie jablek przyczynia sie do oczyszczenia zebow, poniewaz kwasy organiczne nie dopuszczaja do rozwoju bakterii w jamie ustnej.
Warto jesc rowniez jablka suszone, ktore daja szesc razy wiecej energii niz owoce surowe. Najlepiej spozywac jablka razem ze skorka, bowiem w niej znajduje sie bardzo duzo korzystnych substancji. By ich dzialanie bylo optymalne, jablka powinno sie jesc na czczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz