W ciągu setek lat nie brakowało potraw z buraków ani na pańskich, ani na chłopskich stołach. Być może dzięki temu nasi przodkowie (ci bogaci, oczywiście) nie chorowali masowo na zgagę i wrzody żołądka, choć większość z nich żywiła się zdecydowanie niezdrowo – preferowali potrawy mięsne, tłuste, ciężkostrawne, przytłoczone ciężkimi sosami i… kwasotwórcze. A nasz buraczek – nie dość, że niskokaloryczny, to jeszcze jest warzywem wybitnie zasadotwórczym, zobojętniającym procesy trawienne po spożyciu pokarmów zakwaszających, takich jak mięso, pieczywo, ciasta i słodycze. Dlatego jedzenie buraków zapobiega powstawaniu zgagi i wzdęciom. Kuracje buraczane od wieków wspomagają leczenie dolegliwości wątroby spowodowanych nadużyciem alkoholu. Nie od dziś także barszczem i sokiem buraczanym leczy się… kaca. Czyż dziwić się można, że jest to warzywo kojarzone z najbardziej od wieków u nas obciążającymi żołądek świętami Bożego Narodzenia i karnawałem?
Wkrótce święta, myślę, że warto wcześniej przygotować sobie zakwas na barszcz. Zakwas barszczowy domowy należy do zdrowych napojów sam w sobie. Można go używać nie tylko na tradycyjny świateczny barszcz.
Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Podoba mi się ten przepis i filmik, który dokładnie pokazuje prosty (i smaczny) sposób wykonania zakwasu.
Buraczki jadłam ostatnio surowe polane oliwą z dodatkiem czosnku i soli . Zakwasu nigdy nie robiłam ale brzmi bardzo interesująco i podejrzewam , że w smaku jest to bardzo dobre . Dziękuję za wstawienie filmiku . Myślę , że kiedyś się skuszę . Pozdrawiam panią Marię : )
Dziękuję za ten przepis. Właśnie intensywnie myślałam o tym aby takie cacko zdobyć. Chcę zrobić barszczyk z surowych buraków na zakwasie lekko podgrzewany. Zastanawiam się tylko czy można zrobić zakwas bez chleba? Pozdrawiam Monika
Dziękuję Wam kochane za odwiedziny. Mam nadzieję, że zakwas i barszczyk będzie udany. Można go oczywiscie dosmaczyć wg. własnych smaków np. sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić. Niektórzy lubią dodać do zakwasu listek laurowy i ziele angielskie.
Mam 87 lat i wydawałoby się, że nic ciekawego mnie już nie czeka. A jednak nigdy nic nie wiadomo..................
I am 85 years young and it would seem like there is nothing exciting ahead of me. But....you never know........
Domowe sposoby na mrówki
-
Mrówkowate (Formicidae), czyli zwyczajowo – mrówki, to bardzo
rozpowszechniona na Ziemi rodzina owadów. O ile w lesie czy ogrodzie zwykle
nam nie przeszkad...
Możemy zmienić ten świat......
-
Może ja, może Ty...
Możemy zmienić ten świat
Sięgamy poza duszę
Zagubioną w mroku
Może ja, może Ty...
Możemy znaleźć klucz do gwiazd
By złapać ducha ...
Pałac w Kopicach.
-
Dzień był pochmurny i raczej nie zachęcał do kolejnej podróży. Dla nas
jednak pogoda nie jest problem do zrealizowania kolejnego marzenia
podróżniczego ...
Atlantyda
-
Podczas tej podróży z HoloSync® 3D wystawiona zostałam na wiele prób.
Pierwszą było podjęcie decyzji podczas kosmicznego lotu, czy chce wejść do
portalu,...
Zaprogramuj świadomie swoje życie w nowiu
-
Dla nas jest to idealny czas na spisywanie naszych marzeń, planów, na
wyznaczanie celów. Jednym słowem na manifestację. To właśnie czas Nowiu
jest idealn...
Podróż na Bali październik 2019
-
Zapraszamy na dwu tygodniową podróż, na przepiękną Indonezyjską wyspę -
Bali. Będziemy zwiedzać, podziwiać, smakować, masować się i bawić radując
każdym ...
-
I have been designing some new star designs. My little grandson, Logan
seems quite comfy cozy on my throw.
Of course there are pillows indoor and ou...
Wszyscy mamy za co dziękować:):):
-
Dziekuję za Waszą obecność , dziękuję za to, że u mnie bywaliście,
chciałabym Was wielu zaprosić osobiście, na mą różową chmurkę, może to się
uda , kto to ...
Historia bez morału
-
O małych liskach...
Dziś może trochę inny temat, ale myślę, że bardzo ważny.
Chcę się podzielić z Wami zupełnie na świeżo historią, którą podzielił się
ze ...
Uwaga na żywność ultraprzetworzoną!
-
Pod pojęciem żywności ultraprzetworzonej kryją się m.in. paczkowane wyroby
ciastkarskie, słodkie i pikantne przekąski, napoje gazowane, piwo
bezalkoholow...
Warsztaty „Zrozumieć Tarczycę”
-
Szacuje się, że co piąta osoba w Polsce choruje na tarczycę – to prawdziwa
epidemia w dzisiejszych czasach. A wśród 10 tych osób aż 9 z nich
to kobiety. ...
39. Już trzecie buty wymieniam.
-
Kupuję przez internet, pochodzę w ochraniaczach w domu i oddaję. Ciągle 700
czy 1000 pln zamrożone trzeba mieć. Nie mam ciepłych, nieprzemakających,
lekkic...
Moringa cudowne drzewo życia ...
-
Dzisiaj otrzymałam liścik z pytaniem o Moringę.... Dziękuję bardzo...
Bardzo się ucieszyłam i czym prędzej pobiegłam na mój dawno nie odwiedzany
blog z M...
Intencja
-
Alez dawno nie pisałam...
Staram się odnajdywać w każdej sytuacji choć jedną "rzecz" za którą mogę
szczerze podziękować. Wdzięczność jest współistotna z mił...
21 czerwca - Międzynarodowy Dzień Yogi
-
NAMASTE
21 czerwca - Międzynarodowy Dzień Yogi
Yoga to nie tylko ćwiczenia... Yoga uosabia harmonię między człowiekiem a
przyrodą, uosabia jedność umysł...
Nigdy więcej wróźb...
-
Kiedyś myślałam źe to nic takiego poczytać horoskop albo iść do wróźki....
Oczy otwarły mi przejścia w źyciu i zrozumienie źe słowa pozostają w głowie
i spr...
Pepsi Eliot organizuje konkurs dla subskrybentów!
-
Hejka Teraz specjalny konkurs dla nowych subskrybentów! Być może jeszcze
nie wiesz ale przeniosłam mojego bloga na własny serwer i nowy adres. Blog
aktualn...
Buraczki jadłam ostatnio surowe polane oliwą z dodatkiem czosnku i soli . Zakwasu nigdy nie robiłam ale brzmi bardzo interesująco i podejrzewam , że w smaku jest to bardzo dobre . Dziękuję za wstawienie filmiku . Myślę , że kiedyś się skuszę . Pozdrawiam panią Marię : )
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Właśnie intensywnie myślałam o tym aby takie cacko zdobyć. Chcę zrobić barszczyk z surowych buraków na zakwasie lekko podgrzewany. Zastanawiam się tylko czy można zrobić zakwas bez chleba?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika
Moniczko, ja robię zakwas bez chleba i jest bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńFajnie, dziękuje Krysiu.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam kochane za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zakwas i barszczyk będzie udany.
Można go oczywiscie dosmaczyć wg. własnych smaków np. sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić.
Niektórzy lubią dodać do zakwasu listek laurowy i ziele angielskie.