sobota, 24 listopada 2012

Zakwas na barszcz dobry nie tylko na święta.


W ciągu setek lat nie brakowało potraw z buraków ani na pańskich, ani na chłopskich stołach. Być może dzięki temu nasi przodkowie (ci bogaci, oczywiście) nie chorowali masowo na zgagę i wrzody żołądka, choć większość z nich żywiła się zdecydowanie niezdrowo – preferowali potrawy mięsne, tłuste, ciężkostrawne, przytłoczone ciężkimi sosami i… kwasotwórcze. A nasz buraczek – nie dość, że niskokaloryczny, to jeszcze jest warzywem wybitnie zasadotwórczym, zobojętniającym procesy trawienne po spożyciu pokarmów zakwaszających, takich jak mięso, pieczywo, ciasta i słodycze. Dlatego jedzenie buraków zapobiega powstawaniu zgagi i wzdęciom. Kuracje buraczane od wieków wspomagają leczenie dolegliwości wątroby spowodowanych nadużyciem alkoholu. Nie od dziś także barszczem i sokiem buraczanym leczy się… kaca. Czyż dziwić się można, że jest to warzywo kojarzone z najbardziej od wieków u nas obciążającymi żołądek świętami Bożego Narodzenia i karnawałem?

Czytaj więcej:
Natura i Ty

Wkrótce święta, myślę, że warto wcześniej przygotować sobie zakwas na barszcz.  Zakwas barszczowy domowy należy do zdrowych napojów sam w sobie. Można go używać nie tylko na tradycyjny świateczny barszcz.

Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.

Podoba mi się ten przepis i filmik, który dokładnie pokazuje prosty (i smaczny) sposób wykonania zakwasu.



Przepis ze strony Talerz Pokus:
http://talerzpokus.tv/przepis/zakwas_na_barszcz.html

Barszcz na zakwasie:
http://talerzpokus.tv/przepis/barszcz_na_zakwasie.html

Gdyby ktoś miał ochotę na eksperymentowanie z zakwasem, polecam też stronę:
Kuchnia Babci Gramolki

5 komentarzy:

  1. Buraczki jadłam ostatnio surowe polane oliwą z dodatkiem czosnku i soli . Zakwasu nigdy nie robiłam ale brzmi bardzo interesująco i podejrzewam , że w smaku jest to bardzo dobre . Dziękuję za wstawienie filmiku . Myślę , że kiedyś się skuszę . Pozdrawiam panią Marię : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis. Właśnie intensywnie myślałam o tym aby takie cacko zdobyć. Chcę zrobić barszczyk z surowych buraków na zakwasie lekko podgrzewany. Zastanawiam się tylko czy można zrobić zakwas bez chleba?
    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniczko, ja robię zakwas bez chleba i jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam kochane za odwiedziny.
    Mam nadzieję, że zakwas i barszczyk będzie udany.
    Można go oczywiscie dosmaczyć wg. własnych smaków np. sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić.
    Niektórzy lubią dodać do zakwasu listek laurowy i ziele angielskie.

    OdpowiedzUsuń