W ciągu setek lat nie brakowało potraw z buraków ani na pańskich, ani na chłopskich stołach. Być może dzięki temu nasi przodkowie (ci bogaci, oczywiście) nie chorowali masowo na zgagę i wrzody żołądka, choć większość z nich żywiła się zdecydowanie niezdrowo – preferowali potrawy mięsne, tłuste, ciężkostrawne, przytłoczone ciężkimi sosami i… kwasotwórcze. A nasz buraczek – nie dość, że niskokaloryczny, to jeszcze jest warzywem wybitnie zasadotwórczym, zobojętniającym procesy trawienne po spożyciu pokarmów zakwaszających, takich jak mięso, pieczywo, ciasta i słodycze. Dlatego jedzenie buraków zapobiega powstawaniu zgagi i wzdęciom. Kuracje buraczane od wieków wspomagają leczenie dolegliwości wątroby spowodowanych nadużyciem alkoholu. Nie od dziś także barszczem i sokiem buraczanym leczy się… kaca. Czyż dziwić się można, że jest to warzywo kojarzone z najbardziej od wieków u nas obciążającymi żołądek świętami Bożego Narodzenia i karnawałem?
Wkrótce święta, myślę, że warto wcześniej przygotować sobie zakwas na barszcz. Zakwas barszczowy domowy należy do zdrowych napojów sam w sobie. Można go używać nie tylko na tradycyjny świateczny barszcz.
Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Podoba mi się ten przepis i filmik, który dokładnie pokazuje prosty (i smaczny) sposób wykonania zakwasu.
Buraczki jadłam ostatnio surowe polane oliwą z dodatkiem czosnku i soli . Zakwasu nigdy nie robiłam ale brzmi bardzo interesująco i podejrzewam , że w smaku jest to bardzo dobre . Dziękuję za wstawienie filmiku . Myślę , że kiedyś się skuszę . Pozdrawiam panią Marię : )
Dziękuję za ten przepis. Właśnie intensywnie myślałam o tym aby takie cacko zdobyć. Chcę zrobić barszczyk z surowych buraków na zakwasie lekko podgrzewany. Zastanawiam się tylko czy można zrobić zakwas bez chleba? Pozdrawiam Monika
Dziękuję Wam kochane za odwiedziny. Mam nadzieję, że zakwas i barszczyk będzie udany. Można go oczywiscie dosmaczyć wg. własnych smaków np. sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić. Niektórzy lubią dodać do zakwasu listek laurowy i ziele angielskie.
Mam 87 lat i wydawałoby się, że nic ciekawego mnie już nie czeka. A jednak nigdy nic nie wiadomo..................
I am 85 years young and it would seem like there is nothing exciting ahead of me. But....you never know........
Podróże.....
-
Zabrałeś razem z sobą tajemnice swe
zgubiłeś gdzieś do życia chęć
Uciekać jest najłatwiej chociaż nie masz gdzie
wszędzie pełno Twoich miejsc
jeszc...
Pałac w Kopicach.
-
Dzień był pochmurny i raczej nie zachęcał do kolejnej podróży. Dla nas
jednak pogoda nie jest problem do zrealizowania kolejnego marzenia
podróżniczego ...
Wszystkiego najlepszego
-
To bardzo miłe być kobietą, nie tylko w tym dniu.
Dziś doceniam swój wybór zostania w tym wcieleniu właśnie nią. Zabawne, że
dopiero teraz cieszę się z tego...
Jako rękawicka
-
– Oj maluśki, maluśki – wypominałam krewniakowi, smażąc jednocześnie
karpia na patelni – gębę masz pełną frazesów, obietnic i bufonady, za to
kieszenie są...
A Lovely Day on the Cape to see Susan Branch
-
hen my friend Joyce and I found out that *Susan Branch* was having a book
signing for her new book, *GRATITUDE*, we just had to go.
This has becom...
Wszyscy mamy za co dziękować:):):
-
Dziekuję za Waszą obecność , dziękuję za to, że u mnie bywaliście,
chciałabym Was wielu zaprosić osobiście, na mą różową chmurkę, może to się
uda , kto to ...
Historia bez morału
-
O małych liskach...
Dziś może trochę inny temat, ale myślę, że bardzo ważny.
Chcę się podzielić z Wami zupełnie na świeżo historią, którą podzielił się
ze ...
Dieta Żydów - nagranie wykładu z Kielc
-
Na stronie Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach ukazał się
lutowy wykład Agaty Radosh poświęcony diecie Żydów. Zapraszamy do
odsłuchania w serw...
Warsztaty „Zrozumieć Tarczycę”
-
Szacuje się, że co piąta osoba w Polsce choruje na tarczycę – to prawdziwa
epidemia w dzisiejszych czasach. A wśród 10 tych osób aż 9 z nich
to kobiety. ...
Moringa cudowne drzewo życia ...
-
Dzisiaj otrzymałam liścik z pytaniem o Moringę.... Dziękuję bardzo...
Bardzo się ucieszyłam i czym prędzej pobiegłam na mój dawno nie odwiedzany
blog z M...
Przepis na zdrowie
-
Być dzikim, czyli wszystko na odwrót
Pewnej grudniowej niedzieli, ze trzydzieści lat temu, byłem w połowie
swojego treningowego półmaratonu. Biegłem wśród...
Intencja
-
Alez dawno nie pisałam...
Staram się odnajdywać w każdej sytuacji choć jedną "rzecz" za którą mogę
szczerze podziękować. Wdzięczność jest współistotna z mił...
Only Love is Real
-
Only Love is Real
Tylko miłość jest prawdziwa - nawet wroga pokonasz miłością.
Życie to pieśń - Miłość to liryka.
Only Love is Real
tą przepiękną...
BIEGAM
-
KOCHANI
Biegam
Biegam ile chcę jak chcę i kiedy chcę.
Nie zmuszajcie się do niczego...
Odrazu sobie przypominam niektóte wpisy.... musisz to..musisz tamto
Ni...
Pepsi Eliot organizuje konkurs dla subskrybentów!
-
Hejka Teraz specjalny konkurs dla nowych subskrybentów! Być może jeszcze
nie wiesz ale przeniosłam mojego bloga na własny serwer i nowy adres. Blog
aktualn...
Buraczki jadłam ostatnio surowe polane oliwą z dodatkiem czosnku i soli . Zakwasu nigdy nie robiłam ale brzmi bardzo interesująco i podejrzewam , że w smaku jest to bardzo dobre . Dziękuję za wstawienie filmiku . Myślę , że kiedyś się skuszę . Pozdrawiam panią Marię : )
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Właśnie intensywnie myślałam o tym aby takie cacko zdobyć. Chcę zrobić barszczyk z surowych buraków na zakwasie lekko podgrzewany. Zastanawiam się tylko czy można zrobić zakwas bez chleba?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika
Moniczko, ja robię zakwas bez chleba i jest bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńFajnie, dziękuje Krysiu.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam kochane za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zakwas i barszczyk będzie udany.
Można go oczywiscie dosmaczyć wg. własnych smaków np. sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić.
Niektórzy lubią dodać do zakwasu listek laurowy i ziele angielskie.